Standplaats OSO

OSO heeft in de ruim veertig jaar dat er van een echt 'bureau' sprake is een aardige zwerftocht door Tilburg gemaakt.

Een van de redacteuren van deze canon dacht dat de eerste full-time benoemde studieleider/directeur Sjoerd de Jong een werkplek (toen heette dat overigens nog niet zo...) op Tivolistraat 10-14 had . Op de afscheidsreceptie van Miel Boeijkens vertelde de Jong dat dat niet klopte...


Het gebouw van de R.K. Leergangen aan de Bosscheweg in 1924, collectie RHC Tilburg, bron: website Historie Tilburg . Later werd dit Tivolistraat. Dit gebouw stond tegenover het hierboven genoemde Tivolistraat 10-14.

In elk geval hebben we een officiële melding gevonden dat vanaf 1 september 1966 de Afdeling Buitengewoon Onderwijs van de Katholieke Leergangenis gehuisvest op P.F. Bergmansstraat 1. In die villa vlak bij de Tivolistraat was destijds ook het rectoraat van de Leergangen gevestigd. En op de zolder van deze villa was dus de eerste 'standplaats OSO'.

Er volgt een verhuizing van de Opleidingen Buitengewoon Onderwijs - een eindje verder van het centrum af, richting Ringbaan-Oost, naar de Nieuwe Bosscheweg 19. Dat is medio 1973. Een 'eigen' gebouw. Hier werden ook de eerste stafmedewerkers gehuisvest.In de zomer van 1975 verhuizen de Opleidingen buitengewoon Onderwijs weer naar het naar het centrum van Tilburg: Josephstraat 135. Daar hing jarenlang bovenstaand bord. Hier verandert OBO onder impuls van Sjoerd de Jong tot OSO

Bij de jaarwisseling 1987/1988 verhuist OSO - inmiddels onderdeel geworden van de Faculteit Educatieve Opleidingen naar Prof. Gimbrèrelaan 16 en komt in te wonen bij de pas daarvoor door fusies gevormde Pabo Tilburg. Onder leiding van Miel Boeijkens wordt OSO Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg.

Samen met Pabo Tilburg verhuist OSO vervolgens naar het nieuw gebouwde Pyreneeënweg 8, het huidige Zwijsengebouw op de Fontys Campus in Tilburg. Adres: Prof. Goossenslaan 1-04.
De groei van de Pabo - én van OSO- leidt als snel tot ruimtegebrek.

OSO verhuist in 1998 naar Hoevenseweg 55a, de oude (in meerdere betekenissen) kantoorruimte van de AaBe fabrieken. Daar is OSO later samen met de pas opgerichte Rockacademie gehuisvest.

Van 2000 tot 2007 'woonde' OSO in het Van der Grinten-gebouw op de campus aan de Prof. Goossenslaan. Medewerkers hadden een haat-liefde-verhouding met dit langzaam aftakelende noodgebouw. Aan de ene kant was het een eigen plek, een plek met karakter. Maar het stonk er ook, het was er vochtig en ongedierte kon zich ongehinderd toegang verschaffen tot de gangen en kamers. Onderstaande diashow geeft een beeld van het verval van het gebouw.In mei 2007 verhuisde OSO naar de D-vleugel het Mollergebouw, een tot splinternieuw verbouwd kantoor met veel licht en ruime - nog maagdelijke- kamers. Van hieruit wordt in september 2007 de nieuwe masteropleiding gefaciliteerd.